poniedziałek, 20 maja 2013

Zioła w moim ogródku

Mam mały skalniaczek to i ziołowy zakątek też może być.
Póki co w wersji mini:

Dobrze mieć świeże zioła, więc teraz mamy - trzeba tylko odświeżyć możliwości ich zastosowania...

Rozmaryn - "jest wiecznie zieloną, ciepłolubną, miododajną rośliną śródziemnomorską, której właściwości przyprawowe i lecznicze docenili już Egipcjanie, Grecy i Rzymianie."

Melisa -"(Melissa officinalis) pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, a jej lecznicze właściwości były powszechnie znane już w starożytności. Melisę szczególnie upodobali sobie starożytni pszczelarze, którzy, wykorzystując zachęcający aromat rośliny, zwabiali pszczoły do uli. Stąd też pochodzi nazwa rośliny – w języku greckim „melissa” znaczy „pszczoła”. Obecnie popularna jest uprawa melisy w przydomowych ogródkach."

Mięta -"Mięta jest jedną z najstarszych roślin leczniczych świata. Znana była w medycynie chińskiej, używana do balsamowania zwłok w Egipcie, wspomniana w mitologii greckiej i w Nowym Testamencie"


Szałwia - "znana jest ze swych właściwości antyseptycznych. Przynosi ulgę w zapaleniu dziąseł i górnych dróg oddechowych. Dzięki zawartości cennych olejków eterycznych, garbników i flawonoidów, działa odkażająco, jednocześnie nie wysuszając błon śluzowych."

Bazylia - "Uprawna roślina jednoroczna, miododajna, przyprawowa i lecznicza, dochodząca do 60 cm wysokości, o jasnozielonych, jajowatych błyszczących liściach z karbowanym brzegiem. Bazylia pochodzi z Azji gdzie uprawiana jest od czasów przedhistorycznych."

Kolendra - "Kolendra jest jedną z najstarszych roślin przyprawowych i leczniczych. Stanowi istotny składnik wielu mieszanek przyprawowych. Na świecie rozsławiona została przez kuchnię azjatycką i indyjską."


Pietruszka - "Pietruszka, już w starożytnej Grecji była uprawiana jako roślina przyprawowa, ozdobna i lecznicza. W mitologii greckiej roślina symbolizowała Persafonę - boginię świata podziemnego, a jej liści używano w obrzędach pogrzebowych. W starożytnym Rzymie wykorzystywano ziele do dekoracji pomieszczeń i przyprawiania potraw. Jako warzywo, pietruszka funkcjonuje dopiero od początku XVI wieku."

Seler - "Liście rośliny były wykorzystywane już w starożytnym Egipcie do tworzenia girland dekorujących egipskie mumie. W Starożytnej Grecji i Rzymie seler symbolizował bogów podziemia i zmarłych. Liśćmi selera dekorowano również zwycięzców w Olimpiadzie. Jako warzywo uprawne, seler funkcjonuje dopiero od XVII wieku. Do Polski został sprowadzony przez ogrodników królowej Bony. Uprawiany głownie w ogrodach dworskich i klasztornych, przez długi czas seler był uważany za warzywo luksusowe"


Może macie jakieś sugestie? Będę wdzięczna :)
Do miłego!

14 komentarzy:

  1. bardzo silne korzenie i bardzo rozrasta się .W jakimś programie ogrodniczym mówili by sadzić ją w donicy bez dna lub zakopanym wiadrze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu - domyślam się, że mięta? Tata ostrzegał przed jej siłą rozrastania, ale moje chłopaki uwielbiają miętę, także zajmę się nią jesienią :)

      Usuń
  2. Zapowiada się zdrowa i smaczna kuchnia

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie, też uwielbiam ziółka prosto z ogródka :D

    OdpowiedzUsuń
  4. ZAZDROSZCZĘ CI TEGO OGRÓDKA I ZIÓŁ. JA TERAZ NAWET BALKONIKA NIE MAM.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu, ale za cenę spokoju to nawet parapet na te ziółka wystarczy :)

      Usuń
  5. Fajnie oglądać swoje marzenie w Twoim ogródku Basiu, bedzie zdrowo i zielono;)))niech rosną pięknie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, jak będziesz w okolicy to się też załapiesz :) zapraszam

      Usuń
  6. ... taka świeża gałązka mięty wrzucona do dzbanka wody plus cytrynka - świetnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje - szczególnie w gorące dni ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to szykuj się Siostra :) gorące dni nadejdą niedługo :)!!

      Usuń
  7. Właśnie zakupiłam miętę na balkon, mam ochotę jeszcze na melisę i bazylię. Niestety narazie balkon musi mi wystarczy ale działeczki niedaleko domu już szukam.

    OdpowiedzUsuń
  8. heyy ne güzel!annemlerde kendi bahçelerinde ekiyorlar ama bazıları yok orada.gübre olarak salatalık domates vs kabuklarını bahçeye gömüp bir yıl bekletiyor ve daha sonra kullanıyorlar.çok işe yarıyor.imreniyorum sana.doğayı çok özledim.sevgiler..

    OdpowiedzUsuń